Thursday, September 30, 2010

Time to move on....

The Donor For This Move On Project : DC2 Type SIR-G , B18C

B18C SiR/GSR

* VTEC
* Found in:
o 93-95 JDM Honda Integra Si (DB8, DC2)
o 95-98 JDM Honda Integra SiR/SiR II (DB8, DC2)
o 98-99 JDM Honda Integra SiR-G (DB8, DC2)
+ Identification: Black valve cover with dual runner intake manifold
+ Rev-limit: 8484 rpm
+ Power: 132.39 kW (180 PS; 178 bhp) @ 7200 rpm & 128 ft·lbf (174 N·m) @ 6200 rpm
+ Displacement: 1,797 cc (109.7 cu in)
+ Compression: 10.6:1
+ Bore: 81 mm (3.2 in)
+ Stroke: 87.2 mm (3.4 in)
+ ECU code: P72
+ VTEC Engagement @ 5800 rpm
+ Transmission S80 (with LSD)

lampu titanium gak ke nie?

millage

B18C DC2

video

Start Engine & Check aircond... penting wooo

Installation Progress...

1) baraikan dashboard

Sebelum

Selepas

2) cabut semua socket2 pada engine

3) turunkan engine bersama gearbox

4) g sunway beli intake skunk2.


5) tunggu set piston p73 b18c type r dr jb

contd.....

PAndangan dr luar bengkel

Enjin bay dh kosong

jasamu dikenang

---- lepas ni dh takde update dh sebab aku dh balik johor, maybe minggu depan siap. aku paparkan gambar keseluruhan enjinnya ----

P73 ITR JDM Piston

Tune with THIS....

Finally.....

Before (engine at halfcut)

After (engine at my engine bay)

tuning time

Final look

latest look



Monday, September 27, 2010

EK9 Titanium Headlamp

Update new item...

its EK9 headlamp with good price tag... good condition. worth buying, has to sacrifice ek9 dashboard for the moment (sorry bro syakir ;( ) ....

the item...

Installation ( DIY jew)

Before
EK 99 DEPO Crystal Headlamp

Comparison

After

Polish Job! - I'm using WAXCO Plastic Lamp Covers Cleaner & Polish 125ml

Before


<--Left side (polished) Right Side (non-polish)-->

Final look

Notice the different?

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2010



Salam...

Sesuatu yang ingin dikongsikan bersama pada malam raya 9/9/2010. Dalam perjalanan balik ke ampang dr kluang. Enjin aku telah overheat. What the..?? Yaa, apa puncanya? padahal sebelum perjalanan semua basic enjin check aku dh buat. Try check this below picture...


Ye.. kebocoran pada bahagian radiator cap. sapa sangkakan... mujurlah aku dh ada pengalaman kete overheat sebelum nie. jd dh tahu apa langkah2 pencegahan kalau temp naik untuk elak dr kete overheat. Salah satu tanda2 overheat, bila start enjin , akan ada jerking dan bila jalan mcm 3 silinder je lg satu asap putih dr lubang ejos. take note k...

so, aku kuar exit jasin, lepas beberapa kali stop tepi highway utk turunkan suhu br jalan baik. (nasib tak baek bila air spare dlm bonet belakang kering kontang ).

Sampai je tol jasin, terus park tepi, kasi radiator sejuk dulu. simbah air pada radiator tu (jgn masukkan air lg dlm radiator). tunggu lama skit takpe. check temp pada meter. kalau dh rendah dr setengah tu. br masukkan air dlm radiator skit demi sikit. perhatikan simpton2 samada air tendang balik (ni paling nak dielakkan). kalau berasap lg lepas air dimasukkan, stop jap. rilek2 dulu. lepas tu top up lg. sampailah penuh.

Dan, bg dia cool down lg, br la cuba start enjin. Perhatikan, samada senang atau tidak nak start. perhatikan asap putih pada lubang ejos, perhatikan tindak balas air pada radiator. Jika menendang balik... stand by je la duit. So far enjin aku takde masalah...

So, aku g amik radiator cap, balut dgn selotep elok2. kasi kering. tutup dan start enjin. perhatikan keadaan air dlm spare tank dan kebocoran keliling radiator cap tu.

Untuk safety, setiap perhentian berhenti utk check air dlm sparetank samada kurang atau tidak. cuba bwk kelajuan tidak kurang dr 100kmh.

Alhamdulillah, takde masalah. Leh sampai ke Klang dgn selamat dan balik ke ampang jugak selamat. Check air tidak kurang. So, esok (Sabtu) akan carik replacement radiator cap. Syukur...

atau

adakah sebab enjin aku merajuk ?

Adakah sebab "kepala merah" ni dh memanggil2...




APAPUN DIUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI BUAT SEMUA UMAT ISLAM!